Het Goddelijke zien

Sinds een aantal maanden ontmoet ik, voor mij bekende én onbekende, mensen op een andere manier dan dat ik daarvoor deed. Bij bekende mensen had ik al snel een idee over hoe de ontmoeting zou zijn: Fijn, leuk, vrolijk, ontspannen, of wat zwaarder, meer vermoeiend of saaier. Hoe dan ook, er zat van te voren een bepaald idee of gevoel bij. Ook bij het ontmoeten van onbekende mensen, merkte ik dat ik snel ‘een oordeel’ had over iemand. Of dat nou positief of negatief was, maar er ontstond al snel een beeld van hoe iemand zou zijn. Dat wilde ik niet meer of in ieder geval wilde ik dat wat minder. Ik wilde open staan voor de echte persoon, de persoon die hij of zij op dat moment, wanneer ik hem of haar ontmoet, is. Daarom besloot ik om te gaan oefenen in ‘het Goddelijke te zien’ in al mijn medemensen. Er ontstonden prachtige momenten: De fietsende vrouw die nors voor haar uitkeek, begon te glimlachen en te stralen en de chagrijnige ober begon spontaan te fluiten terwijl hij over het terras liep.

1. Bewustwording één en dezelfde bron
Door het lezen van boeken, het volgen van cursussen en het verdiepen in mijn werk, leerde ik door de jaren heen me steeds meer bewust te worden dat we allemaal uit één en dezelfde bron komen. Uiteindelijk bestaat iedereen uit licht en liefde. Ieder mens die we in ons leven ontmoeten, is die dappere ziel die hier op aarde is gekomen om lessen te leren, te groeien en zich te her-inneren wie hij of zij werkelijk is. Hiervoor neemt ieder een andere ‘rol’ op zich om zich zo te kunnen ontwikkelen als ziel: Fijne en ‘minder fijne’ rollen. Maar ieder die we mogen ontmoeten in ons leven, bestaat uiteindelijk uit licht en liefde.

2. Geen moeite
Puur door bovenstaande bewustwording, wordt de ontmoeting tussen mij en een ander persoon al heel anders. De lading gaat er sneller van af, als er een lading op zit bij bekende mensen en er zijn minder (voor)oordelen of bepaalde aannames bij het ontmoeten van nieuwe mensen.
Verder hoef je niet iets anders te doen of anders te zijn. Je hoeft niet anders te gaan communiceren, aardiger te zijn dan anders, of de ander te vertellen dat je in hem of haar het Goddelijke ziet. Nee, dit is allemaal niet nodig. Puur het bewustzijn, tijdens de ontmoeting met deze persoon maakt al een groot verschil in de interactie die tussen jullie ontstaat.

3. Maak oogcontact
Naast deze bewustwording, kies ik er vaak voor om nog één actie wel bewust in te zetten bij de ontmoeting met iemand. Ik maak bewust oogcontact met daarbij de intentie dat ik in zijn/haar ogen het Goddelijke van hem/haar zie. Wanneer ik dit doe, gebeuren er vaak prachtige dingen. Onbekende mensen die voorbij lopen of fietsen en waarbij ik dit oogcontact maak, beginnen spontaan te glimlachen of te stralen. Ik zie hun uitstraling en gezichtsuitdrukking per direct veranderen. Zonder dat ik eventueel ook nog maar een woord gezegd heb. Zij voelen mijn positieve intentie. En dat is genoeg om de verandering in de energie op gang te brengen.

4. Door de dag heen inzetten
Deze manier van in contact gaan met mensen (en eventueel ook met dieren en andere levende wezens) kun je altijd inzetten. Bij mensen die je kent en bij onbekende mensen. Bij fijne en positieve interacties en verbindingen, maar júist ook bij interacties waar gezeur of gedoe om de hoek komt kijken. Juist op die momenten kan het een wereld van verschil maken, als jij de intentie zet om het Goddelijke te zien in de ander en je bewust te zijn dat ook deze ziel op aarde is om te leren, te groeien en zich te herinneren wie hij/zij is, net als jij.

5. Automatisme
Het is een heel andere manier van in contact gaan met de ander, dan dat ik gewend was. Maar hoe vaker ik het doe, hoe meer automatisch het gaat. Het is net als jezelf een bepaalde nieuwe gewoonte aanleren. In het begin moet je je er heel erg bewust van zijn, er veel moeite voor doen en jezelf er constant aan herinneren. Maar in de loop van de tijd, raakt je systeem aan deze nieuwe gewoonte gewend en gaat het steeds meer vanzelf en wordt het een automatisme. In dit geval een automatisme, dat zowel jouzelf, als de ander waarmee je in verbinding bent, veel positieve energie geeft, waardoor jijzelf, de ander en jullie omgeving in een hogere frequentie komt.

Nee, het lukt mij ook nog niet altijd. En ja, ik betrap mezelf ook nog regelmatig op een negatieve gedachte over iemand of slinger iemand anders in gedachte een bepaald vooroordeel toe. Maar iedere keer wanneer ik het wél doe, wanneer het me lukt om het Goddelijke te zien in de ander, wanneer ik me er bewust van ben, geeft het me zoveel energie en levensvreugde, dat ik mezelf zeker blijf trainen, totdat het een ingesleten gewoonte is geworden. Een gewoonte die veel goeds en moois brengt!