Fijn! Een afstemming.

Het aanvragen van een afstemming is stap 1. Het ontvangen van een afstemming is stap 2. En er daadwerkelijk mee aan de slag gaan is stap 3. Over deze stap 3 gaat dit blog. Wat kun je doen, nadat je een afstemming ontvangen hebt?

Het gaat verder dan de afstemming één keer doorlezen, vervolgens naast je neerleggen en doorgaan met alle andere to-do dingen van de dag. Een afstemming vraagt om jouw aandacht, jouw tijd en ruimte. En misschien heb je er ook wel wat moed en een beetje durf voor nodig.

1. Geef het tijd
Nadat je een afstemming ontvangen hebt, is het belangrijk dat je de afstemming én jezelf/je kind de tijd geeft. De afstemming staat vaak boordevol informatie. Deze informatie mag rustig landen en z’n weg vinden in jouw/jullie systeem en in jouw/jullie leven. Veranderingen hebben meestal tijd en ruimte nodig en zijn niet van de één op de andere dag doorgevoerd. En dat hoeft ook niet. Een afstemming zet een proces in gang waarin je stap voor stap de weg bewandelt.
Al kan het soms ook zijn, dat er in één keer een verandering te zien is na een afstemming; dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

2. Pak de afstemming er regelmatig bij
Het werkt goed om de afstemming regelmatig weer (voor een deel) te lezen en de boodschappen die daar in staan tot je door te laten dringen. Ook in het dagelijks leven moeten we vaak meerdere keren iets horen voordat we het onthouden of het werkelijk begrijpen. Het kan zomaar zijn dat je de afstemming voor de 4e keer leest en denkt ‘hé, die boodschap valt me nu pas eigenlijk op’. Dan zijn de andere boodschappen in eerste instantie meer belangrijk voor je geweest en is het nu de tijd om iets met deze boodschap te gaan doen die jou nu opvalt.

3. De handvatten
In de afstemming staan ook handvatten waar je concreet mee aan de slag kan. Deze handvatten zijn door jouzelf/je kind benoemt tijdens de afstemming. Het is dus niet zo dat de Luisterkindwerker deze tips uit ‘een boekje’ heeft gehaald. Arceer deze handvatten eventueel en ga er concreet mee aan de slag. Het gaat er niet alleen om dat je de boodschap begrijpt, maar dat je praktisch aan de slag gaat, met dat wat er in de afstemming benoemd wordt. Dan gaan de veranderingen ontstaan.

4. Durf het proces aan te gaan
Om deze veranderingen in gang te zetten is soms een stukje durf of moed nodig. Geef jezelf daarin de ruimte en de tijd. Wees niet te streng voor jezelf en prijs jezelf als je weer een stapje gezet hebt. Durf over dat drempeltje heen te gaan en wellicht kun je zelfs genieten van de nieuwe ervaringen die het je gaat brengen.

5. Motiveer jezelf
De eerste dagen of weken na het ontvangen van de afstemming, ben je je vaak bewust van de boodschappen die in jouw of in de afstemming van je kind stonden. Maar voor je het weet, zijn er weer tien andere zaken die jouw aandacht vragen en vergeet je de afstemming. Zonde! Je was al zo mooi op weg met de eerste stappen. Blijf jezelf dus motiveren en jezelf er aan herinneren dat jouw ziel/de ziel van jouw kind boodschappen heeft doorgegeven via de Luisterkindafstemming. Blijf jezelf motiveren om te groeien en de veranderingen in gang te zetten.

6. Zoek eventueel hulp/begeleiding
Soms is het fijn om het proces of de verandering niet alleen in gang te hoeven zetten en is een stukje hulp of begeleiding hierin prettig. Misschien is het zo dat je het liever niet alleen doet of dat je niet goed weet hóe je het moet doen. Je kan dan altijd op zoek naar een coach of een therapeut die jou/jouw kind bij dit specifieke thema verder kan helpen. Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. De wereld is er voor jou om je te helpen!

7. Het totale plaatje
Het kan zijn dat na de afstemming al snel een verandering te zien is. Een kind dat bijvoorbeeld, na het ontvangen van de afstemming, in één keer doorslaapt. Maar na enkele weken, wordt het kind weer regelmatig wakker in de nacht. Het is dan belangrijk om de afstemming er weer eens bij te pakken. Welke boodschappen heeft ons kind doorgegeven, waar we nog geen of weinig aandacht aan gegeven hebben? Vaak voelt het kind het haarfijn aan als een belangrijk thema in de vergeethoek is geraakt. Zodra dit thema aandacht gaat krijgen, ontstaat er weer rust bij het kind en slaapt het kind weer door.
Het is dus van belang dat het totale plaatje van de afstemming aandacht krijgt. Dan ontstaat er een stabiele basis en kunnen veranderingen blijvend zijn.

Na het ontvangen van een afstemming mogen de schouders er onder gezet worden. Je mag de tijd en ruimte nemen om het proces aan te gaan en de veranderingen in gang te durven zetten. Stap voor stap, vanuit liefde en respect voor jezelf (en elkaar)! Op die manier kan de Luisterkindafstemming een prachtige leidraad zijn voor jou/jullie voor de komende tijd.