Praten op afstand

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je kunt praten met én kunt luisteren naar iemand, die niet tegenover je zit of in één en dezelfde ruimte aanwezig is. Hoe praat je met iemand, waarvan je alleen de naam en de foto hebt?
Het is ook niet zozeer praten, maar communiceren. Communiceren in de energie door gebruik te maken van je intuïtie. Hieronder leg ik je uit wat belangrijk is om te doen, om deze manier van communiceren meer en meer op gang te brengen. Al doet iedere Luisterkindwerker het op zijn eigen manier, vaak zijn er wel een aantal zaken, die voor iedereen ondersteunend zijn, bij deze manier van ‘praten’.

1. Stilte/rust
Als eerste is het belangrijk om de stilte en de rust in jezelf te vinden. Zolang je nog bezig bent met boodschappenlijstjes, de kinderen die van school gehaald moeten worden, of het konijnenvoer dat op is, zal je de rust niet vinden om vanuit je intuïtie contact te maken met de ander. Het gaat er nog niet eens zozeer om dat het in de omgeving volledig stil is en dat er dus geen enkel geluid mag zijn. Het hoeft geen probleem te zijn, als je de kinderen buiten hoort spelen of je partner beneden hoort roeren in de pannen. Het gaat erom dat jij de rust en de stilte in jezelf voelt. Een fijne eerste voorwaarde om het contact vanuit je intuïtie aan te gaan met de ander.

2. Aarden
Sommige mensen bestempelen alternatieve vormen van hulpverlening als zweverig. Maar niets is minder waar. Om te werken met je intuïtie is het van belang dat je goed gegrond of geaard bent. Als je niet goed geland bent in je lijf, je je niet aanwezig voelt in je lichaam, dan vang je af en toe misschien wel wat informatie op, maar het voelt dan alsof je alle kanten op gaat. Sommige mensen voelen zich dan ook juist overweldigt door de informatie die binnenkomt, wanneer ze niet goed geaard zijn. Het is dan lastig om in alle rust te ‘luisteren’ en stap voor stap het gesprek te voeren. Juist door goed gegrond te blijven, kun je de leiding nemen, heb je op een prettige manier de controle over de informatie die je binnen krijgt en heb je de kans om dit ook in concrete taal om te zetten op papier, voor de ontvanger.

3. Je openstellen voor
Wanneer je de rust in jezelf voelt en je tegelijkertijd goed in je lijf geaard bent, kun je je gaan openstellen voor de ander. De ander waar je naar wilt gaan luisteren. Dat openstellen doe je niet door een handeling, door een knopje in te drukken of door een ‘standaardzinnetje’ uit te spreken. Het gaat om de intentie. De intentie dat je met al je liefde, rust en aandacht er voor de ander wilt zijn, zonder oordeel. Wanneer je met deze intentie naar bijvoorbeeld de foto kijkt, kan het contact met de ander ontstaan. Soms is dit contact er direct van het één op het andere moment en soms komt dit contact stap voor stap op gang.

4. Vertrouwen hebben dat…
En dan komen we bij wellicht de grootste uitdaging. Dat is het moment dat je mag gaan vertrouwen. Vertrouwen op jouw eigen intuïtie. Vertrouwen op dat wat je intuïtief binnenkrijgt via beelden, woorden, gevoelens, geluiden óf misschien zelfs geur of smaak, dat dat klopt. Er is geen tabel waarbij je kan controleren of het klopt wat je doorkrijgt en er gaat ook geen groen lampje branden om jou aan te moedigen dat je op de goede weg zit. Je kan de uitkomst ‘van de som’ niet nakijken in een nakijkboekje zoals vroeger bij de wiskundeles. Het gaat erom dat jij durft te vertrouwen op de informatie die je binnenkrijgt via jouw intuïtie.

5. Informatie opvangen
De informatie die je opvangt, zoals hierboven al even kort werd benoemd, kan er op veel verschillende manieren uitzien. Sommige mensen krijgen vooral beelden of korte ‘filmpjes’ te zien, anderen krijgen woorden of zinnen door en weer andere mensen voelen vooral veel in hun lijf gebeuren, krijgen spontaan kippenvel of er ploppen bepaalde emoties op. Onze intuïtie communiceert via één van onze vijf zintuigen; maar vaak op een subtiele wijze. Het is dus van belang dat we ons trainen om deze subtiele signalen op te vangen en durven te vertrouwen op die ingevingen.

6. Informatie vertalen in woorden op papier
De laatste stap om het communiceren op afstand concreet te maken, is door de informatie die je binnenkrijgt via je intuïtie te vertalen in concrete woorden en boodschappen voor de ontvanger. Wanneer degene naar wie je luistert je bijvoorbeeld een beeld laat zien dat hij op een trampoline springt waarbij hij steeds hogere en gekkere sprongen maakt, dan kun je doorvragen wat deze persoon jou hiermee wil vertellen. De concrete boodschap is dan bijvoorbeeld: Ik wil me weer vrij voelen, genieten van het leven, doen wat voor mij goed voelt, niet te serieus zijn en vooral plezier maken.

7. Doorvragen
Als laatste is het van belang dat je durft door te vragen. In het voorbeeld van hierboven zou ik bijvoorbeeld graag van deze persoon willen horen wat hij nodig heeft om zich weer vrij te voelen en te genieten van het leven. Wat voelt goed voor hem? Door op deze manier door te blijven vragen én te luisteren naar de persoon, in de energie, maak je het heel concreet voor de ontvanger en ontstaat er een complete communicatie op afstand.

Praten op afstand, communiceren in de energie, gaat dus net even anders dan wanneer we tegenover elkaar zitten in de huiskamer. Maar de uiteindelijke boodschappen of stappen die gezet mogen gaan worden, na het gesprek, zijn vaak net zo concreet.