Een nee is ook een ja

Pas stond ik voor een belangrijke keuze. Voor de ander had ik wel ja willen zeggen. Maar toch voelde ik een duidelijke nee in mijn hele systeem. Mijn hoofd kwam aanzetten met allerlei redenen waarom ik best ‘ja’ zou kunnen zeggen. Totdat ik dacht: ‘Ik hou mezelf voor de gek’. Mijn gevoel was heel duidelijk: Nee.
Toen ik de nee uitsprak, voelde ik direct ook een ja. Ik zei ja, tegen datgene wat ik wél wilde.

1. Je neemt je intuïtie serieus
Het blijft vaak moeilijk, voor veel mensen, om nee te zeggen. Maar als je een nee voelt (niet omdat je er even geen zin in hebt, maar omdat je het oprecht voelt) en je geeft dit eerlijk en respectvol aan, dan neem je je eigen gevoel, jouw intuïtie serieus. En jouw intuïtie is het zo waard om serieus genomen te worden. Jouw intuïtie leidt jou de weg in jouw leven. Hoe zonde is het dan, als je deze richtingaanwijzer negeert, en toch ja zegt, omdat je denkt dat het van je verwacht wordt, omdat het zo hoort, omdat je daarmee wellicht de ander denkt te helpen of omdat ‘de anderen’ het ook doen.

2. Je helpt de ander
Het klinkt misschien gek. Maar wanneer jij oprecht een nee voelt en je spreekt dit ook uit, dan help je de ander hier ook mee. Als jij een bepaalde taak uit gaat voeren, of een bepaalde rol gaat invullen, doordat je ja hebt gezegd, terwijl je die taak of rol eigenlijk helemaal niet op je wilt of kunt nemen, dan zal het nooit met zoveel liefde en aandacht gebeuren, dan wanneer degene dit doet, voor wie deze taak of rol werkelijk passend is. Of misschien is het wel de bedoeling dat die ander, die jou vroeg, zelf de taak op zich neemt.
Als je werkelijk een keuze maakt vanuit jouw intuïtie, vanuit jouw hart, dan kan het niet anders dan dat je daar de ander, die betrokken is bij jouw keuze, ook mee helpt.
Beeld je maar eens in: Jij zegt ja tegen een baan, terwijl die jou eigenlijk helemaal niet past. Help je dan jouw toekomstige werkgever en collega’s werkelijk of help je ze meer door nee te zeggen en hen de kans te geven, iemand te vinden die beter past in deze functie?
En als een vriend van jou, je vraagt om op te komen passen op zijn kinderen vanavond, omdat hij weg moet en de oppas ziek is? Wanneer je een ja voelt, is het prima. Maar wanneer jij een nee voelt, wees maar eerlijk. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat het voor die vriend ook beter is, als hij een avondje thuis blijft, rustig op de bank.

3. Je besteedt je tijd aan dat waarvoor jij hier op aarde bent
Eén keer ergens ja tegen zeggen, wanneer je eigenlijk een nee voelt, is misschien nog niet zo erg. Maar gaandeweg ons leven kan het zijn dat het patroon van ‘ja’ zeggen er meer en meer insluipt. En voor je het weet worden jouw dagen gevuld met allerlei activiteiten, verplichtingen en afspraken waar je eigenlijk geen zin in hebt of blij van wordt. Terwijl je zoveel andere ideeën hebt, die al jaren in je hart zitten en die je zo graag eens ten uitvoer zou willen brengen. Weet dat juist die ideeën die in je hart zitten en die activiteiten waarvan jij gaat stralen, de taken zijn die bij jouw ziel passen. Dat zijn de dingen waarvoor jij hier op aarde bent gekomen, om de aarde een stukje mooier te maken. Hoe zonde is het dan, als jij constant ja blijft zeggen, tegen de dingen die eigenlijk helemaal niet voedend zijn voor jou en niet passen bij jouw werkelijke doel hier op aarde?

4. Je krijgt er energie van
Wanneer je ja gaat zeggen tegen de juiste dingen in jouw leven, dan krijg je energie. Activiteiten, taken en verbindingen die bij jou passen, daar word je blij van, daar ben je goed in, of daar wil je graag in groeien, dat gaat moeiteloos. Natuurlijk zijn er dan ook uitdagingen die je tegenkomt, maar je gaat ze met vertrouwen tegemoet. Omdat je voelt dat je hierin wilt leren en groeien. Dit is wat jou past, dit is wie je bent. Het geeft je energie en je hoort van mensen om je heen ‘dat je straalt’. Dat zijn de fijne bijwerkingen van ja zeggen, tegen het juiste.

5. Je geeft een boodschap aan het universum
Als je nee zegt tegen datgene wat niet past en ja zegt tegen datgene wat wel past, geef je daarmee het universum ook een boodschap. Je laat merken dat je jouw intuïtie, jouw gevoel serieus neemt en dat je je graag laat leiden door jouw intuïtie. Dit is als een uitnodiging naar het universum toe: “Kom maar lief Universum met meer intuïtieve ingevingen; ik ben er klaar voor en sta er open voor. Ik wil me leven laten leiden door een innerlijke ja, in plaats vanuit een ja, die ik mezelf van buitenaf opleg.”

6. Jouw leven stroomt meer
Hoe meer jij gaat luisteren naar jouw innerlijke ja, hoe gemakkelijker het voor het energetisch veld is, om jou mee te nemen in de stroom van het leven. Wanneer jij je vaak begeeft op plekken ‘waar je eigenlijk niet hoort’ of je energie is op, om datgene te doen waarvoor je werkelijk hier gekomen bent, moet het Universum eerst aan de slag om jou weer op het juiste spoor te krijgen. Uiteindelijk zal het universum dat altijd lukken; Het geeft niet zo maar op. Als je signaal 1 niet oppikt, dan krijg je signaal 2. En als dat ook niet werkt, gaat het door met signaal 3. Je krijgt dus vele kansen om weer in die stroom te stappen. En als je daar eenmaal bent in die stroom, als je je durft te laten leiden door jouw innerlijke ja , dan geef je daarmee het Universum de kans, om jouw leven verder en verder vorm te geven. Je zal dan ook gaan merken dat er steeds meer situaties, plekken, taken en mensen naar je toekomen, waarbij je direct die innerlijke ja voelt. Jij hebt ja gezegd, tegen je innerlijke ja. Dat is een teken voor het Universum dat je open staat voor meer innerlijke ja’s.

Een nee zeggen, is dus zoveel meer dan alleen maar iets niet doen. Het is durven kiezen voor het leven waarvoor jij hier op aarde bent gekomen en die taken, activiteiten, rollen en verbindingen aan te gaan, die er werkelijk toe doen in jouw leven. En weet… voor die andere taken, activiteiten, rollen en verbindingen die jij niet aangaat, zijn ook weer de juiste personen te vinden.
Dus laat jouw ja én jouw nee, maar horen aan de wereld!